Kloklipping
kloklipping
En viktig del av dyrets helse
Hunden sine klør kan du gjerne klippe selv, men vi hjelper deg gjerne! Dette er en av de vanligste årsakene til å oppsøke veterinær, så du er ikke alene.
Kan gi muskelproblemer
Den andre konsekvensen av lange klør er mer alvorlig. Alle dyr er avhengig av nervestimuli fra beina for å bevege seg gjennom landskapet, samt forstå tyngdekraften. I millioner av år har ville hunder beveget seg lange distanser for å jakte, slik at klørne har holdt seg korte. De eneste gangene klørne kom i kontakt med bakken, var når de skulle klatre opp bakker.
Hunden er derfor født med et instinkt som sier at når klørne er i kontakt med bakken, så befinner man seg i en bakke. Dette gjør at hunden forflytter vekten fremover, slik man normalt ville gjort på vei opp en bakke. Siden hunden egentlig befinner seg på flat bakke, må bakbeina kompensere for frambeinas positur slik at man unngår å falle på tryne. Denne unormale kompensatoriske posituren kan kalles «geiten på steinen» da potene holdes tettere samlet under kroppen.
Når hunden står i normal nøytral positur har den alle fire beina under seg slik som et bord. Nylig forskning har faktisk vist at det å stå som en «geit på en stein» krever mye jobb å opprettholde. Slike hunder utvikler over-brukte muskler, og etter hvert over-brukte ledd, spesielt i bakbeina. Sistnevnte gjør det vanskelig for hunden å hoppe inn i bilen, gå i trapper samt å reise seg fra liggende stilling. Dette vil for de fleste av oss høre ut som hvilken som helst gammel hund.
Det å klippe klørne kort kan være som en mirakelkur for din hund dersom bakbeina har blitt smertefulle, svake og over-brukt.
Lange klør gir smerter
Den første konsekvensen av lange klør er smertefulle poter. Dette skyldes at når hundens klør kommer i kontakt med hardt underlag, skyves kloen tilbake i negleroten. Dette resulterer i økt press på alle leddene i tærne, eller tvinger tåen til å vri seg til siden. Over tid vil tærne bli ømme, og ofte også giktiske. Når bare lett håndtering utløser smerte hos hunden, er det en selvfølge at den vil gjøre motstand når klørne skal klippes.
Den vanligste årsaken til at eiere ikke vil klippe hundens klør selv, er redselen for at det skal begynne å blø. Mange forteller også om hunder som blir sinte eller rett og slett krakilske når klosaksen hentes fram, slik at hele prosedyren blir en negativ opplevelse.
Aktive hunder som løper mye på varierte underlag har oftest ikke behov for regelmessig kloklipp, da naturlig slitasje holder klørne korte. Selv om man har en hund som sliter klørne selv, er det viktig å sjekke klørne regelmessig.
kloklipping
Hvordan klippe klørne?
For å vedlike holde kloklipping bør man klippe klørne hver 7–14. dag, akkurat som ved klipping av våre egne negler. Dersom du kan høre klørne klikke på gulvet, betyr dette at de er for lange.
Konseptet er veldig enkelt: Klipp rundt den levende delen, i stedet for på tvers. Man klipper først på skrått som vist bildet, deretter skrår man fra hver side. Når man skrår fra sidene vinkler man saksen slik at man fjerner minst på oversiden og mest på undersiden, slik at man spisser kloen nesten som en blyant. Denne måten å klippe på gjelder klør som allerede er for lange. Hvis kloen har noenlunde normal lengde, skal man klippe på tvers.
Kortere og kortere
Dersom kloen begynner å blø kan man bruke blod-stopp. Dette fås kjøpt på dyreklinikken og hos dyrebutikker. Klipp heller lite om gangen, så unngår man at det begynner å blø.
Når man har tynnet ut den ufølsomme delen av kloen slik at den ikke lenger støtter den levende delen, vil den levende delen av kloen tørke opp og svekkes. Dette gjør at man kan klippe kloen kortere og kortere over tid. Alle hunders klør er forskjellig, men veldig lange klør vil ofte bli tørre og sprukne med et tydelig skille mellom levende vev og ufølsom klo. Dette gjør det enklere å korte ned lengden på lange klør.
Riktig klosaks
Den perfekte klosaks skal være av liten størrelse. Bare store raser trenger store klosakser.
En liten klosaks gir bedre kontroll, og man skal heller aldri putte hele kloen inn i saksen. Det er viktig å holde saksen skarp. Dette gjøres ved å bytte den ut, eller slipe den regelmessig.
Best å være to
Noen hunder oppfører seg som at kloklipping er deres verste mareritt. Dette kan i noen tilfeller være en selvlært oppførsel fra deres smertefulle, overstimulerte tær. Denne oppførselen vil forsvinne med smertene så snart klørne har blitt klippet korte. Det er viktig at man holder hunden fast på en god måte gjennom startfasen, enten hunden er en skriker eller en dramaqueen.
Begynn med bakbeina, da klørne her ofte er kortere og mindre sensitive enn på frambeina. Husk likevel at det er vanskelig å gjøre et riktig kutt når dyret beveger seg, så det kan være greit med hjelp fra andre.
Gjør det positivt
Gjør kloklipping til kvalitetstid sammen med hunden din. Man kommer langt med masse positiv oppmerksomhet, godbiter og kos. Dersom du gruer deg til å klippe klør, gjør også hunden det, så lær deg å være en god skuespiller til kloklipping har blitt en positiv rutine. Dersom hunden ikke har tålmodighet til å sitte i ro lenge om gangen, kan man heller ta en tå eller en pote om gangen.
Korte klør er viktig for å opprettholde god helse. Å gi opp er ikke et alternativ. Men hvis du ikke har lyst til å gjøre dette selv, kom til oss for å få hjelp eller mer opplæring.