Svømmetrening hund

svømmetrening for hunder

Rehabilitering og trening i vann

Svømmetrening er en populær treningsform, ikke bare i forbindelse med rehabilitering, men også som et tilskudd til den daglige treningen hos friske hunder. Det er ikke alle hunder som trives i vann, men de fleste pleier å akseptere svømmetrening etter litt tilvenning.

Hydroterapi eller vanntrening er en avlastende og skånsom treningsform som har mange gode effekter på hunden akkurat som på oss mennesker. Å la hunden svømme i varmt vann (22–24 grader) med redningsvest er en utmerket måte å myke opp stive og støle muskler. Svømmetrening hjelper hunden med å opprettholde bevegeligheten i stive ledd, beholde eller trene kondisjonen og gi dem mental stimulanse.

For en aktiv hund som har skadet seg og ikke kan bevege seg som før, kan svømming være redningen, ikke minst for den mentale helsen. Ved kroniske lidelser, kan vanntreningen bidra til at hunden tør å bruke en påvirket kroppsdel som den tidligere kun har holdt i ro. 

Svømming er en veldig krevende aktivitet for en hund og som regel er korte økter på noen minutter mer enn nok de første gangene. Generelt regner man med at en hund må svømme tre ganger før den begynner å få virkelig utbytte av det.

Fordelene med svømmetrening er mange. Den gir en svært effektiv muskel- og bevegelsestrening med minimal belastning av skjelett og ledd. Treningen styrker muskulaturen rundt ledd og gir dermed økt støtte. Det er også en utmerket måte å trene kondisjon og styrke på. Så godt som alle muskelgrupper får arbeide ved at de trekker seg sammen og strekkes ut i myke og jevne bevegelser, sirkulasjonen øker og muskler bygges opp. 

Hunder med neurologiske skader trenger forsiktig opptrening. For disse kan svømming være fordelaktig i opptrening av beina. Ettersom svømmebevegelsen likner gå-bevegelsen, er det en god måte å få dyret til å gå igjen. 

Iblant kan svømming i basseng være foretrukket framfor såkalt «water-treadmill» ettersom den avlaster skjelett og ledd bedre.  Svømmetrening gir en svært allsidig trening og passer både for selskapshunder som for konkurranse-, bruks- og jakthunder. Ettersom svømming er skånsom treningsform er den også fordelaktig for overvektige hunder. Leddene belastes minimalt og hunden går vanligvis raskere ned i vekt.