Pelsstell

pelsstell

Når den firbeinte trenger en tur til frisøren

Forskjellige hunderaser har ulike behov for pelsstell. Av og til kan pelsen være vanskelig å stelle og iblant kan det være behagelig for hunden å få klippet bort en del pels, særlig om sommeren.

Pelsstell hund

Det finnes mange ulike typer hundepels. De tre største gruppene er korthåret, langhåret og strihåret.

En korthåret hund trenger sjelden vask eller klipp.

En langhåret hund trenger regelmessig børsting og klipp for at pelsen skal holdes ren og fri for tover. Spør din oppdretter om hva slags pelsstell hunden din trenger. Vi anbefaler bruk av både sjampo og balsam spesielt laget for hund. Det er viktig at man ikke bruker sjampo for ofte og at man alltid skyller ut alle rester etter såpe, ellers kan hunden få kløe og tørr hud.

En strihåret hund må nappes regelmessig.

 Behovet for pelsstell vil variere etter pelstype og lengde på pelsen. Det er lurt å venne kattene og hundene til å bli gredd og børstet fra de er små. Gjør gjerne pelsstellet til en koselig stund for dyret og deg. Om hunden eller katten din ikke er så begeistret for det i begynnelsen, kan det fungere å gi de belønning når de tillater at du børster pelsen. På denne måten kan de komme til å forbinde noe godt med det å bli stelt med. Andre dyr synes pelsstell er det beste de vet, så det er bare å prøve seg frem.

Røyting

De fleste raser røyter to ganger i året (her finnes unntak); vår og høst. Det er også noen dyr som røyter i forbindelse med løpetid.

Noen eiere bemerker at hunden eller katten røyter konstant. Det kan være flere årsaker til dette. Én grunn kan være om dyret er mye innendørs i varm og tørr luft. Feilaktig fôring eller hormonforstyrrelser kan også være årsak til at dyret ditt røyter mye. Har du spørsmål rundt dette må du gjerne kontakte oss, så vil vi forsøke å hjelpe dyret ditt på best mulig måte.

Vi kan hjelpe deg med napping, klipp av pels, børsting, kloklipp og vask. Vi utfører ikke rasespesifikk utstillingsklipp. Da er det best å henvende seg til en hundefrisør som er kjent med din rase.

Mange hunder som kommer til oss er svært tuggete og/eller er redde for pelsstell. Vi gir da en lett sedasjon, slik at hunden slapper av gjennom klippen og får en positiv erfaring.

For de dyrene som trenger bedøvelse for å bli klippet, anbefaler vi å faste fra kvelden før, men de skal ha tilgang på vann.

Ønsker du å bestille time til pelsstell, liten som stor, eller har du andre spørsmål rundt pelsstell og pleie til din hund eller katt må du gjerne kontakte oss, og du er også hjertelig velkommen innom klinikken for å snakke med oss og å se nærmere på de produktene vi har å tilby i butikken vår.

Pelsstell katt

Til katter tilbyr vi klipp og børsting av pelsen. Det varierer hvor mye som klippes, noen katter har bare noen få floker som vi klipper om du ønsker dette. Andre katter, særlig de langhårede, har ofte problemer med store floker som innbefatter mer eller mindre hele pelsen. Da kan det være et godt alternativ å klippe hele pelsen i en pen «løveklipp». Da beholder katten pelsen på hode, hale og ben, og så klippes den kort på mage og rygg. Store floker og sammentovet pels vil være vondt for katten å gå med. I tillegg til at det lugger hver gang den tar et steg, vil dragning i pelsen og veldig tett pels inn til huden kunne føre til sår og kløe for katten. Katter er renslige dyr og pelsstell er en viktig del av kattens normaladferd og velvære. Blir pelsen for tovete, vil dette bli umulig for katten å gjennomføre. Noen katter sitter i ro nok til at vi kan få klippet pelsen uten problem, men de fleste katter vil trenge litt sedasjon for å bli stelt. Da får de en sedasjonsdose som gjør at de blir bedøvet. På denne måten får vi klippet all pelsen som trengs fort og effektiv, uten stress for katten.